top of page

Om Hatha Yoga 

 

Hvad er Hatha Yoga?

Hatha yoga er den mest udbredte yogaform i vesten som består af yogastillinger (asanas), åndedrætsøvelser (pranamaya) og meditation (dhyana). ”Ha” står for ”sol” og ”tha” står for ”måne” som betyder afbalanceringen af kroppens aktive / varme (sol) og passive / kolde (måne) energier. Faktisk har hatha yoga først kun været en indledning og forberedelse til Raja Yoga (mental yoga), men har udviklet sig til en selvstændig yogaform som stræber efter at bevare kroppens fysiske og mentale helbred.

Hatha yoga har til formål at få kontrol over den fysiske krop, som gavner meditationsprocessen    ved   at   finde   og    aktivere    kroppens     chakraer. 

spiritualism-g58886d16b_1920.jpg
yoga-2959226_1920.jpg

Igennem yogastillinger bliver hjertet åbnet op til kanalisering af energi og vibrationer der kører igennem rygsøjlen, som er hovedkanalen for chakraer. I starten af hver undervisningstime bliver der fokuseret på forskellige åndedræts, bevidstheds og meditations teknikker. Åndedrættets flow har en stor betydning i guidningen gennem de forskellige stillinger.

Hatha yogaformen foregår i et langsommere tempo, hvor de enkelte stillinger ofte holdes i fem eller flere vejrtrækninger. Fokus er på de enkelte yogastillinger, som virker udrensende og skal udføres i den rette kropsholdning.  I  løbet af  undervisningen er der fokus på hver individuel deltager.   Dette  gør  det  muligt   for   deltagerne  at  lære  udførelsen  af

øvelserne  præcist og medfører at de får det maksimale ud af deres træning. Yogatimen følges af behagelig baggrundsmusik og afsluttes med afspændingen, som er en meget vigtig del af yogaen for at få fuldt udbytte. Under afspændingen er man vågen og bevidst, afslappet og i fuldkommen overgivelse på én gang. Det er her, man høster frugterne af sit fysiske arbejde i de forskellige stillinger og lader hele sit system restituere.

 

Hvad får man ud af Hatha Yoga?

Med hatha yoga opnår man over tid styrke, smidighed bedre balance og koordination. Man lærer gennem åndedrættet at komme i balance og i kontakt med sin krop. Hatha yoga gør hjernen rolig, letter stress, reducerer hovedpine og andre smerter, træthed og søvnløshed samtidig med, at den afspænder krop og sind. Denne blide yogaform lærer nærvær og fordybelse, giver øget kropsbevidsthed, bedre fordøjelse, øget immunforsvar, forebygger mod sygdom og skader, og sætter gang i deltagerens indre healing.

 

Hvem er Hatha Yoga til?

Denne holdtype er til alle, både til kvinder og mænd. Øvelserne egner sig især til kvinder med hormonproblemer (stofskiftesygdom, overgangsalderen, PMS, endometriose osv.), og til mænd der døjer med stivhed og/eller smerter i hofteområdet, ryggen og baglår.

Ved alvorlige rygproblemer eller div. sygdom anbefales at man konsulterer med sin læge eller behandler før man påbegynder træningen.

jeremy-bishop-EwKXn5CapA4-unsplash.jpg
bottom of page