top of page

Om Fascia & Foamrolling

 

Hvad er Fascia?

Fascia eller fascie betyder ”bånd” eller ”kappe”. Det er en muskelhinde bestående primært af kollagenfibre. Fascia - også kaldt bindevæv - er et stort sammenhængende struktur som findes omkring og imellem alle vores muskler, organer, blodåre, nerver, celler osv. og adskiller eller forbinder disse med hinanden.

 

Et sundt bindevæv er elastisk, smidig og hydreret. Vi kan påvirke og skabe balance i vores bindevævsstruktur via træning, bevægelse, behandling og selvfølgelig med en god væskebalance. Bindevævet har været i mange år ned prioriteret indtil forskerne fandt ud af det har en stor betydning for kroppens funktionalitet.

Træningen af mange mennesker består ofte af styrketræning som kun træner særlige områder af bindevævet og kredsløbstræning med sved på panden indtil musklerne begynder at syre til. Det er vigtigt at supplere ens træning med fasciatræning som indeholder varieret bevægelsesmønstre hvorigennem elasticiteten af bindvævet øges og/eller genetableres. Disfunktionen af bindevævet kan føre til muskelsmerter og senere skader. Smerterne kan forbindes med stiv, udtørrede bindevæv med manglende smidighed. 

HER kan du se en interessant videnskabelig video om Fascia. 

Hvad er Foamrolling?

Foamrolling er en handling der udføres ved korrekt brug af en GRID foamroller hvor man aktiv masserer sin krop og dermed sine muskler. Når man foamroller opnår man en dybvævs-, bindevævsmassage som også kaldes Self-Myofascial Release (SMR).

 

Formålet med foamrolling er at behandle overaktive muskler og fjerne ømheder som nedsætter kroppens mobilitet. De fysisk aktive lægger endnu mere mærke til det, da muskelspændinger forringer deres træning og dermed træningsresultater. Det er vigtigt at behandle opspændte muskler da de ikke kun begrænser os i bevægeligheden men ofte også er årsagen til mange sygdomme som opstår pga. ubalancer og blokeringer i kroppens kredsløbssystem.

OBS!!! Forkert anvendelse af en foamroller kan give det modsætte resultat og medføre skader. 

Hvad er Fascia Træning & Foamrolling?

Et træningsprogram til hele kroppen som kombinerer foamrolling og elementer fra funktionel træning hvor øvelserne bliver udført med egen kropsvægt. Øvelserne tager som udgangspunkt vores naturlige bevægemønster med fokus på øgning af kroppens bevægelighed og musklernes udholdenhed. 

 

En Fascia Træning & Foamrolling time indeholder: 

- Åndedrætsteknikker for musklernes bedre iltning

- Foamrolling til muskelopvarmning og -afspændning

- Udfordrende og styrkende øvelser på foamrolleren 

- Koordinationsøvelser på div. træningsredskaber (fx balancepude)

- Styrkelse af mavemuskler

- Balance og fleksibilietsøvelser 

Hvem er Fascia Træning & Foamrolling egnet til?

Det er velegnet til stort set alle mennesker fra genoptræningsklienter til atleter og fitnessfolk. Løbere, spinning udøvere og cyklister er specielt velkommen, da de pga. deres stærke og opspændte muskler med sikkerhed oplever at de kan øge deres præstation og kan nedsætte restitutionstiden via denne type time. 

Hvad får jeg ud af Fascia Træning & Foamrolling?

 • Stærkere stabiliseringsmuskler

 • Bedre koordination og balance

 • Større mobilitet i muskel & led

 • Øget bevægelighed

 • Nedsat muskelømhed

 • Bedre kropsholdning

 • Forebyggelse af skader

 • Kortere restitutionstid

 • Mere energi og overskud

 • Større vedvære

Hvordan foregår Fascia Træning & Foamrolling timen?

Træningen foregår på hold i behagelig tøj uden sko.

 • Øvelserne bliver gennemført med stor mental tilstedeværelse, kvalitet i bevægelserne og stabilisering af musklerne som hele træningen igennem er koordineret af vejrtrækningen

 • Øvelserne udføres på gulv både med og uden redskaber

 • Øvelserne udføres stående, siddende eller liggende – på ryggen, på maven, på venstre eller højre side

bottom of page